Savusauna Häme

Savusaunan leppeät löylyt ovat oiva päätös kokous- tai virkistyspäivälle. Tilavan parvisavusaunan lisäksi kylpeä voi pienemmässä riihisaunassa tai suomalaisuuden alkujuurille johdattelevassa maasavusaunassa. Vaihtoehtona on myös perinteinen maalaissauna. Löylyjen välissä voi pulahtaa pihalampeen. Kuumakylpyallas tarjoaa virkistystä ympäri vuoden. Meille voi tulla myös pelkästään saunomaan ja iltaa viettämään. Keinulan torpassa on leppoisaa nauttia iltapalasta ja toisten seurasta. Hevossillan savusaunojen hiilijalanjälki on nolla. Kaikissa Hevossillan savusaunoissa on jyhkeistä luonnonkivistä koottu nk. rauniokiuas, jota lämmitetään 5 tuntia metrisillä leppähaloilla. Kiukaan siintyminen kestää puolestaan pari tuntia ja sen jälkeen sauna tuuletetaan, pestään, heitetään häkälöylyt ja näin sauna on valmis kylpijöitten nautittavaksi. Jos tykkäät tosi kuumista löylyistä niin parvisavusaunan lauteilla ei kukaan jää kylmäksi. Jos taas tykkäät pehmeistä ja kosteista, ihoa hellivistä löylyistä niin silloin valitse maasavusauna. Ikkunaton maan sisään rakennettu savusauna on alkuperäistä suomalaista saunakulttuuria aidoimmillaan. Hevossillan muut savusaunat ovat aitoja 120-160 vuotiaita savusaunoja, joilla on kerrottava monta kiinnostavaa tarinaa. Kun haluat kuulla mitä mustat hirsiseinät kertovat niin tuo porukkasi Hevossiltaan ja saat emännän kertomana kuulla tarinoita saunatontun toilauksista, renkien edesottamuksista ja piikojen puuhista.

Savusauna Häme – rauhallinen ympäristö

Hevossillassa tunnelma on rauhallinen, ajankulku unohtuu. Kauniit vanhat tekstiilit, ryijyt ja käsinkudotut räsymatot saavat olon tuntumaan kotoisalta. Pellavaiset saunatekstiilit ja pärepefletit ovat Hevossillan savusaunojen piste iin päälle. Saunakaavun tai kylpytakin voi kietaista ylleen ja istahtaa hetkeksi saunakodan nuotion lämpöön nauttimaan saunatontun totista tai paikallisesta oluesta ja paistaa vaikkapa lähiseudun tiloilla valmistettuja grillimakkaroita, perunamakkaraa, ryynäriä, hämäläistä perinnemakkaraa. Miltä kuulostaisi villapossun lihasta valmistettu makkara tai entä lammasmakkara? Herkkuja saunan jälkeen voi myös nauttia tunnelmallisessa Talliravintolassamme paikallisista herkuista valmistetun pitopöydän antimista nautiskellen.
Ilta päättyy pitsilakanoihin filtin alle – mahdollisuus, jota et löydä viiden tähden hotelleista. Vain Hevossillassa voit majoittua aidosti vanhoissa pirteissä, tuvissa, pytingeissä ja vinttikammareissa, juuri niin kuin silloin ennen. Hevossillassa on toki myös moderneja majoitustiloja uusissa pyöröhirsimökeissä. Hääyö vanhassa Keinulan torpassa on elämys, jota morsiuspari ei unohda. Osta vaikka lahjaksi hääparille.
Hevossillan erikoisuutena on Saunapolku, jossa kuljetaan kolmen aidon savusaunan löylyissä, välillä vilvoitellaan nuotiolla ja nautitaan Saunatontun hömpsyistä, jatketaan saunomista perinteisissä saunoissa luonnonsuojelualueella, jonne pienoistraktorimme kuljettaa saunojat läpi hämyisen metsän. Matkalla saatat kuulla kuinka saunatontut metelöivät häätäessään metsänpeikkoja kauemmaksi pelottelemasta saunavieraitamme. Saunan jälkeen illallinen takkatulen loimussa tunnelmallisessa Talliravintolassa on oiva päätös saunaillallenne. Sen jälkeen onkin hyvä siirtyä hirsimökkien rauhoittavaan tunnelmaan ja nukahtaa metsän rauhoittavaan huminaan.

Savusauna Häme ja tarjolla olevat aktiviteetit

Jos kaipaat liikuntaa niin Hevossillan metsäteillä voi turvallisesti juosta, kävellä, pyöräillä tai talvella kelkkailla ennen saunomista tai yön jälkeen virkistyä aamulenkillä.
Saunailta savusaunalla naisille, tytöille, likoille sisältää paljon muutakin kuin saunomista. Ennen saunaa voidaan käydä poimimassa luonnosta rohdoksia, joista valmistetaan jalkakylpy, kasvohaude tai vartalon kuorintavoide. Villiyrttien tuoksu ja lempeät löylyt takaavat saunomisesta rentouttavan hetken, josta saa mielihyvää ja nautintoa pitkälle puuduttaviin työpäiviin.

Saunailta savusaunalla miehille, pojille, kavereille sisältää myös paljon muuta kuin pelkästään saunomista. Ennen saunaa voidaan kisailla museopihalla erilaisilla peleillä, käydä saunalenkillä tai tutustua vaikkapa naapuritilalla Torkkelin Sepon moottoripyöräkokoelmaan, jonne matkataan jalan luonnonsuojelualueen läpi ja takaisin tullessa pulahdetaan Torkkelin metsälampeen uimaan ja koukataan metsäsaunan lämpöön, josta pienoistraktorimme kuljettaa saunojat savusaunaan jatkamaan löylyjä aidon vanhan suomalaisen savusaunan lauteille. Valittavissa on maasavusauna, riihisavusauna tai parvisavusauna riippuen kuinka kuumista löylyistä haluat nauttia.

Savusauna Häme – Hevossillan savusaunat ovat saunojen aatelia, ota yhteyttä

Katso lisää palveluistamme:
Maatilamatkailu | Kotiseutumuseo | Yritystilaisuudet | Juhlaravintola Häme | Savusauna Häme | Tykypäivä