Kotiseutumuseo

Hevossilta vihreine metsineen ja aaltoilevine peltoineen muodostaa kokonaisuudessaan museotilan, kotiseutumuseon, joka tarjoaa monipuolisen aikamatkan entisaikojen lounaishämäläiseen maaseutuelämään. Kotiseutumuseo sijaitsee vanhalla maatalousalueella, jossa edelleenkin harjoitetaan erimuotoista maataloustoimintaa. Hevossilta on aikaisemmin kuulunut Forssan kartanon tiluksiin ja tilalla on vielä jäljellä tältä ajalta olevia maatalousrakennuksia. Kotiseutumuseo muodostuu kahden eri aikakauden pihapiiristä: 1800-luvun ja 1950-luvun. Kotiseutumuseon päänähtävyys on 210 vuotta vanha Flinkin torppa, joka on siirretty kotiseutumuseolle Hevossiltaan Forssan Nummelta. Flinkin torppa on tiettävästi Forssan vanhin kokonaisena säilynyt asuinrakennus. Sen vanhin osa on vuodelta 1805. Flinkin torppaa reunustavat Keinulan torppa Urjalan Hakolahdesta, useita aittoja Lounais-Hämeestä eri kunnista ja vanhin Heikkilän vilja-aitta 1750-luvulta on tuotu kotiseutumuseolle Tammelan Kydöstä.

Hevossillan kotiseutumuseo

Museopiha muodostuu torppien ympärille sijoitetuista hirsiladoista, savusaunoista ja kalustokatoksista. Rakennukset on sisustettu ja varustettu täysin entisajan hengen mukaisesti. Hevossilta esittelee hämäläisen kulttuurin lisäksi karjalaista siirtolaiskulttuuria ja ravintolamme valmistaa myös karjalaisia perinneruokia käsityönä.

Hevossillan kotiseutumuseo on yksityinen museo ja tilalla on myös vanhaan Forssan Kartanon sairaseläinnavettaan hyvällä maulla tehty tunnelmallinen talliravintola, jossa kotiseutumuseolla vierailevat retkeläiset voivat virkistäytyä paikallisella oluella, kahvilla tai nauttimalla käsin valmistettuja herkkuja pitopöydästä. Seisova pöytä katetaan joka sunnuntai toukokuun alusta elokuun loppuun. Muulloin herkkuja valmistetaan tilauksesta retkiryhmille ja muille ryhmille. Otamme vastaan myös pienryhmiä ja sunnuntaisin voi tulla retkeilemään vaikkapa yksinkin. Kotiseuturetki Hevossiltaan onnistuu joka sunnuntai vapusta elokuun loppuun ja aina myös isänpäivästä jouluun. Kotiseutumuseo toimii retkikohteena ympäri vuoden myös tilauksesta joka päivä.

Kotiseutumuseo on syntynyt tilan emännän rakkaudesta kotiseutuun ja sen ainutlaatuiseen kulttuuriin. Hevossillan kotiseutumuseo on elävä museo, jossa kaikkia rakennuksia käytetään myös erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Museotila Hevossilta tarjoaa taatusti erilaisen ympäristön kokouksille ja erilaisille teemapäiville sekä perhejuhlille. Tilaisuuden voi pitää 1800-lvuun torpassa tai 1950-luvun pirtissä tai sitten niinkin eksoottisesti kuin tallin vintillä. Hevossillan kotiseutumuseota ympäröivät vanhat talousmetsät, jotka ovat nykyisin luonnonsuojelualueina. Kotiseutumuseon ympäristössä on n. 35 ha Metso-ohjelmaan liitettyjä suojelumetsiä sekä lisäksi vanhoja metsiä, joissa mm. liito-oravat pesivät ja lisääntyvät.

Kotiseutumuseo on retkikohde, jossa paljon nähtävää ja herkullista paikallista käsintehtyä kotiruokaa, joka tarjoillaan retkiryhmille seisovasta pöydästä. Pöytään valitaan sesongin mukaan paikallisten tilojen tuotteita kuten Yli-Tokon tilan villapossua tai nurmipossua,

Paijan tilan luomunautaa, Rämön tilan kalkkunaa, Vähä-Pietilän luomukaritsaa, Syrjälän tilan lammaspalvia, Makulihan makkaroita tai palvattua hevospaistia, Hakalan hämäläistä perinnemakkaraa, Lounais-Hämeen metsien riistaa kuten hirveä tai peuraa, vapaana kasvavien kanojen munia ja vaikkapa Viskilän tilan kukonpoikaa.

Hevossilta on Lounais-Hämeen monipuolisin retkikohde, nähtävyys ja ruokapaikka, kahvipaikka ja ostospaikka. Aittapuodissamme on nähtävillä paikallisten kädentaitajien tuotteita, lahjatavaraa, herkkuja ja Hevossillan omassa uunissa paistettuja leipiä ja leivonnaisia. Hevossilta tarjoaa aitoa elämää, se on toimiva viljanviljelystila. Tilalla on kokoelma vanhoja hevospelejä, traktoreja, automobiilejä ja työvälineitä aina naisten askareista miesten puu- ja metallitöihin. Joulunaikaan Hevossillassa toimii Joulupuoti ja museorakennukset puetaan vanhan ajan joulun henkeen aitoon maalaisjoulun tunnelmaan. Hevossillassa voit retkeillä ympäri vuoden. Meiltä voit varata teatteribuffetin joko ennen teatteria tai teatterin jälkeen ja teatteribuffet katetaan illan teeman mukaan. Hevossillassa on täydet anniskeluoikeudet ja voit nauttia paikallisia oluita tai tilan omia snapseja ja liköörejä. Hevossilta on herkuttelijoiden retkipaikka,
johon on helppo tulla ja se on lähellä kaikkia. Museotilalla matkaat menneeseen, mutta museotilalle on matkaa vain noin tunnin verran Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Porista. Tervetuloa retkelle
näkemään, maistamaan ja haistamaan aitoa talonpoikaistunnelmaa kotiseutumuseollemme Forssan Hevossiltaan!

Katso lisää palveluistamme:
Maatilamatkailu | Kotiseutumuseo | Yritystilaisuudet | Juhlaravintola Häme | Savusauna Häme | Tykypäivä