Ravintola- ja juhlapalvelut

Juhlatilaisuudet

Hevossilta on hyväntuulinen juhlapaikka historiallisessa miljöössä. Hevossilta on sopivasti lähellä ja kaukana – paikka, jossa isompikin väki pysyy kasassa. Hevossilta on metropolien keskipisteessä niin pääkaupunkiseudulta, Tampereelta tai Turusta. Tilamme ovat ainutlaatuisia erikokoisia joista huokuu mennen ajan patina ja rauha. Iso pihapiirimme antaa mahdollisuudet ohjelmapalveluiden tuottamiseen. Valmistamme kaikki ruoat omassa keittiössä käsityönä ja käytämme lähitilojen tuotteita, oman tilan tuotteita ja suomalaisia puhtaita raaka-aineita sesongin mukaan. Juhlamenu, Hämäläinen Menu sekä Häämenu ovat kestosuosikkeja.

Juhlatilat

Juhlatilamme ovat anniskelualueita, joihin ei voi tuoda omia juomia.

Tallitupa-ravintola

max 80 hlöä, käytössä maaliskuun alusta aina loppiaiseen saakka ja lämpiminä talvina myös tarvittaessa tammi-helmikuussa.
Juhla- ja kokoustilat tilaisuuden keston mukaan.

Tallinvintti

max 150 hlöä on ravintolan yläkerrassa, käytössä toukokuusta syyskuun loppuun.
Juhla- ja kokoustilat tilaisuuden keston mukaan.

Sarkalan pytinki

max 30 hlöä, käytössä ympäri vuoden.
Juhla- ja kokoustilat tilaisuuden keston mukaan.

Keinulan torppa

max 20 hlöä, käytössä ympäri vuoden.
Juhla- ja kokoustilat tilaisuuden keston mukaan.

Mirellan mökki

myös vuokrattavissa pieniin juhliin 10-15 hlöä. Mökissä on hyvät keittiövarusteet, astiat ja sauna.

Mökki ei kuulu anniskelualueisiin.

Hämäläinen pitopöytä

Maukas ja perinteinen, se tunnettu ja aito hämäläinen juhlamenu! Mummon resepteillä ja perinteitä vaalien, huolella valmistettu kokonaisuus. Hevossillan miljöö ja sisustus kruunaa tunnelman.

Sillihyydykettä tai sillivati
Suolakalaa talon tapaan (esim.graavattua siikaa)
Savuahvenia tai savulohta
Tilliperunoita
Maalaissalaattia, munakastiketta
Perinteinen rosolli ja kerma
Mummon ravistetut kurkut
Piimäjuustoa, hilloa
Maalaispatee, hilloke
Paikallista savuleikkelettä
Lihapullia
Paahdettua possua(Paijan tila) kermakastikkeessa
Imellettyä perunalooraa
Uunijuureksia
Talossa paistettuja leipiä, voita, levitettä
Vesi, maito, kotikalja, mehu

Täytekakkua, talon pikkuleivät ja kahvi/tee

Hevossillan juhlapaalit

Hevossillan tunnelmallinen Tallitupa-ravintola on toteutettu vuodelta 1895 peräisin olevaan hirsinavettaan. Tehtaanpatruuna Wahren järjesti työväelleen juhlia, ”paaleja”, jotka olivat sunnuntaihetkiä pitkien arkipäivien välissä. Hevossillassa vaalitaan näitä juhlaperinteitä. Koe itse Tallitupa, ainutlaatuinen ja tunnustettu Forssan historiaa huokuva ruoka-ja anniskeluravintola. Tätä modernimpaa juhlamenua voimme muokata toiveidenne mukaan ja se sopii kaikenlaisiin perhejuhliin. Ota yhteyttä ›

Silliä slaavilaisittain (silliä, smetanaa, sipulia, suolakurkkua)
Jääkellarin lohta, dijon-tillimajoneesi
Silakkarullia, savuahvenia tai tervasavulohta
Persiljaperunoita
Hedelmäinen waldorfin salaatti
Kaura-kasvissalaatti
Versoilla höystetty vihersalaatti, talon kastike
Tomaatti-leipäjuustosalaatti, balsamicokastike
Paikallista palvilihaa saatavuuden mukaan (peuraa, hevosta tai lammasta), hilloke
Kasvis- tai sienitäytteinen nokkosmunakasrulla
Lihapullia
Kermaperunaa
Luomunaudan tai riistan jääpaisti ja tummaa kastiketta
Kauden hunajajuureksia

Ruokajuomat (vesi, maito, kotikalja) sekä leivät ja levite

Tee/kahvi ja juustokakku/täytekakku

Mökki-Menu, Majoittuville

-Aamiaislajitelma    10€/hlö

Suodatinkahvia, teetä, tuoremehua, kanamunia, leipää, leivänpäällisiä ja puuroainekset.
Toimitetaan valmiiksi mökin jääkaappiin

-Maalaissalaatti   12,00€/hlö

2 erilaista salaattia, juustoa, talon leipää ja voita

-Talon herkkulautanen   12,00€/hlö

Paikallisia palvilihoja ja tapaksia, savuahvenia, kanamunaa, salaattia, leipää

-Makkaralajitelma   15,00€/hlö

Paikallisia makkaroita ja perunasalaattia, leipää

-Luomulihapullat ja maalaisperunat    15,00€/hlö

Itsetehdyt lihapullat, maalaisperunoita ja kasviksia

-Lettutaikina   10€

Lettutaikina (1 litra) ja pieni purkki hilloa

-Illallinen ravintolassa 42,50€/hlö

Tilataan ennakkoon, vähintään 1 vrk aikaisemmin, tarjoillaan sovittuun aikaan.
Sisältää alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Ravintolassa A-oikeudet. Menu voi vaihdella saatavuuden mukaan, esimerkiksi alkuruoka: salaatteja, savukalaa, talon leipää. Pääruoka: Luomunaudan tai riistan jääpaistia, tummaa kastiketta, kermaperunoita, kauden juureksia. Jälkiruoka: kakkua tai talon mesiangervojäätelöä.

*Hinnat sisältävät toimituksen mökkiin
*Mökkimenu saatavilla arkisin (ma-pe) klo 10.00-18.00
*Viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä klo 12.00-16.00
*Muina aikoina voi saatavutta kysyä puhelimitse
*Menuja voidaan tilata ennakkoon esim.mökkivarauksen yhteydessä

Hevossillan lounaspaalit ryhmille

Hevossillan tunnelmallinen Tallitupa-ravintola on toteutettu vuodelta 1895 peräisin olevaan hirsinavettaan. Tehtaanpatruuna Wahren järjesti työväelleen juhlia, ”paaleja”, jotka olivat sunnuntaihetkiä pitkien arkipäivien välissä. Hevossillassa vaalitaan näitä juhlaperinteitä. Koe itse Tallitupa, ainutlaatuinen ja tunnustettu Forssan historiaa huokuva ruoka-ja anniskeluravintola. Tämä suppeampi menu on tarkoitettu nautittavaksi lounasaikaan. Opastettu museokierros kuuluu hintaan. Ota yhteyttä ›

Sillivati
Savukalasalaattia
Hedelmäinen vihersalaatti, talon kastike
Ravistetut kurkut
Paikallista palvilihaa, hilloke
Munapuolikkaat
Persiljaperunat
Lihapullat ja sienimuhennos tai lihapata
Kuorrutetut silakat
Kasvisgratiini tai juureslisuke

Talon leipää, voita
Vesi, maito, kotikalja

Kahvi, tee, marjajälkiruoka

Hevossillan Karjalainen menu

Muikkukukkoa tai savumuikkuja
Hevossillan tervasavulohta, smetanakastike
Kartanon kaalisalattia
Tomaatti-sipulisalaattia, versoja
Suolasienisalaattia
Munapuolikkaat
Tytinä (lihahyytelö)
Persiljaperunat
Lihapullat
Karjalainen uunipaisti, puolukkasurvosta, suolakurkut
Munamakaronilaatikkoa
Juurespaistos

Karjalaiset riisipiirakat ja munavoita
Talossa paistettua leipää, levite

Kotikalja, vesi, mehu, maito

Karjalainen kaurakakku (tai muu täytekakku)
Pikkuleivät
Kahvi/Tee

Saunatontun iltanen, vaihtoehtoja saunailtaan

1.
Vihersalaattia, leipäjuustokuutioita, balsamicokastiketta
Tervasavulohta
Paikallisia makkaroita ja lihapullia mixinä
Veneperunoita
Riisipiirakoita, munavoita

2.
Savukalapiirasta
Salaattia, munapuolikkaita

3.
Savuliha- tai lohikiusaus
Hedelmäinen vihersalaatti, kastike
Patonkia

Tallikujan tarina

Kesäkuun 15. päivä 1944 nuori sotapoika Viljo Mero heitti sotareppunsa evakkorattaille.  Lähtö Muolaan Ylä-Kuusaasta kohti tuntematonta oli alkanut.  Puupyörärattailla matka taittui hitaasti ja kapeat tiet olivat täynnä matkalaisia ja lehmiä ajavia tyttösiä.  Viljon silmään osui vaalea lehmityttö Mirjam Luumäen asemalla, jossa lehmät lastattiin avovaunuun ja ihmiset härkävaunuun.  Matka meni rattoisammin kun Viljo muisteli kohtaamaansa lehmityttöä. Puupyöräiset rautavanteiset evakkorattaat kolisivat kuoppaisilla teillä, mutta lopulta rattaat päätyivät Forssaan ja Hevossiltaan, josta tuli sodan loputtua Viljon uusi koti.

Kohtalo johdatti lehmityttö Mirjaminkin Forssaan ja 1948 Hevossillassa vietettiin Viljon ja Mirjamin häitä.  Kaikesta oli pula ja elettiin oikeasti luontaistaloudessa.  Silloin ei puhuttu luomusta, kaikki liha oli itse kasvatettua vapaan karjan lihaa, kaikki tarvittava ruoka viljeltiin itse, kerättiin metsistä ja säilöttiin, suolattiin, kuivattiin ja valmistettiin ruoaksi.  Karjan lannalla lannoitettiin pellot, jätteet kompostoitiin ja käyttökelpoiset tavarat säästettiin ja kierrätettiin.  Mitään ei heitetty pois.

Evakkorattaatkin hautautuivat lautakasan alle kun traktorit vähitellen syrjäyttivät hevoset ja lantakärryt jäivät navetan nurkkaan tyhjän pantiksi kun Hevossillan viimeisin hevonen Siro lähti 1970-luvun puolivälissä.

Hevossilta oli alunperin Forssan Kartanon sivutila ja tilalla oleva navetta vuodelta 1895 oli toiminut Kartanon sairaseläinnavettana. Sodan jälkeen navetassa hoidettiin kaikkia eläimiä: kanoja, possuja, lampaita, hevosia ja lehmiä.  Viimeksi navetassa toimi emakkosikala aina 1980-luvun puoliväliin saakka.

Navetassa on edelleen tallikuja, jota pitkin hevoset vietiin pilttuisiin ja AIV-pöntön nurkassa on tallella hevosten juottokaukalo, josta ne joivat vettä ennen talliin astumista.  Rehusiilon kyljessä näkyy vielä olympiarenkaat muistona v. 1952 pidetyistä Helsingin olympialaisista.

Vuonna 2003 Kartanon navetta muuntui tunnelmalliseksi Tallikuja-ravintolaksi ja näin emännän keräilyesineistö ja rekipeittokokoelma sai arvoisensa puitteet.  Tallinvintistä muodostui kesäisiin häihin ja tanssijuhliin soveltuva juhlatila, jonne mahtuu isompikin porukka samanaikaisesti ruokailemaan.  Vanha karjakeittiön vesipata muuntui tunnelmaa luovaksi takaksi kokoustilaan, hevospilttuista tehtiin sosiaalitilat ja keittiö.

Paalit olivat Forssan puuvillatehtaan työväelleen järjestämät juhlat.  Paalit olivat sunnuntaihetkiä elämän pitkän arkipäivän välissä.  Nuo juhlat olivat työläisten luontaisetuja, niin yleisiä ne olivat kaikissa tehdaslaitoksissa 1800-luvulla.  Näitä sunnuntaihetkiä vaalimme Hevossillassa edelleen ja järjestämme paaleja, jotka muistetaan ja joista varmasti nautitaan.

Evakkorattaiden tarina jatkuu, kun ne 50 vuotta myöhemmin sattumalta löytyivät lautakasan alta ja saivat uuden käyttötarkoituksen ravintolan tarjoilupöytänä.  Ympyrä on sulkeutunut, sukupolvet vaihtuneet, Viljon ja Mirjamin pojasta Veikosta on tullut tilan isäntä ja karjalainen kulttuuri on nykyisen hämäläisen emännän Raijan myötä sulautunut Hevossillan nykyisyyteen.

Astu peremmälle menneeseen,  tule jatkamaan evakkorattaiden tarinaa kanssamme, henkilökuntamme toivottaa vieraamme lämpimästi tervetulleeksi hyväntuulen Hevossiltaan!

Raija ja Veikko Mero

HEVOSSILLALLA TAPAHTUU

Isänpäivälounas 11.11.2018 Talliravintolassa

Paikallisista käsintehdyistä herkuista, riistasta ja lähitilojen luomulihoista notkuva suosittu Isänpäivälounas katetaan Hevossillan talliravintolaan sunnuntaina 11.11.2018. Kattaukset klo 12.00 ja 14.00. Muistathan tehdä pöytävarauksesi ajoissa 0400 422218/Raija Mero...

lue lisää

Pikkujoulut tunnelmallisessa Hevossillassa

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista.. Katamme tilauksesta joululounaan ja jouluillallisen joka päivä tunnelmalliseen talliravintolaamme. Tuo porukkasi viettämään mieliin painuvaa pikkujoulujuhlaa aidossa vanhan joulun tunnelmassa nauttien perinteisistä suomalaisista jouluherkuista kartanonväen tapaan. Valmistamme kaikki käsityönä paikallisten tilojen tuotteista ja kinkkumme paistamme puu-uunissa – todella mureaa ja maukasta. Pöydässäme on aina myös vaihtoehtoja esim. kasvisruokailijoille. Otamme myös pienryhmiä.

lue lisää

 

Hevossilta Tampereentie 450, 30100 Forssa   |   Puh. (03) 435 0257 tai 0400 422 218   |   raija.mero@hevossilta.fi
Maatilamatkailu | Kotiseutumuseo | Yritystilaisuudet | Juhlaravintola Häme | Savusauna Häme | Tykypäivä