Hämeen rauhallisin
Hämeen rauhallisin
Forssassa
Ravintola- ja juhlapalvelut
Juhla-ja kokoustilaisuudet
Hevossilta on hyväntuulinen juhlapaikka historiallisessa miljöössä. Hevossilta on sopivasti lähellä ja kaukana – paikka, jossa isompikin väki pysyy kasassa. Hevossilta on metropolien keskipisteessä niin pääkaupunkiseudulta, Tampereelta tai Turusta. Tilamme ovat ainutlaatuisia, erikokoisia joista huokuu menneen ajan patina ja rauha. Iso pihapiirimme antaa mahdollisuudet ohjelmapalveluiden tuottamiseen. Valmistamme kaikki ruoat omassa keittiössä käsityönä ja käytämme lähitilojen tuotteita, oman tilan tuotteita ja suomalaisia puhtaita raaka-aineita sesongin mukaan. Erittäin runsaat ja monipuoliset Kasvismenu, Juhlapaalit, Hämäläinen menu ja Kahvikestit ovat suunniteltu kaikenlaisiin perhejuhliin. Kaikkia menuja voi räätälöidä toiveiden mukaan, tai voimme suunnitella juuri teille sopivan kokonaisuuden, otathan yhteyttä, autamme mielellämme!
Yksityistilaisuuksiin tarjolla erikokoisia juhla/kokoustiloja:
Ravintola Tallitupa 25e/h, max70 istumapaikkaa
Ravintola kabinetti 25e/h, 20 istumapaikkaa
Ravintola tallivintti 500e/vrk, max100 istumapaikkaa Huom.käytössä vain kesäaikaan!
Sarkalan pytinki kokoustila 25e/h, max25 istumapaikkaa
Keinulan torppa 150e/vrk, max15 istumapaikkaa
Kaikki juhla-ja saunatilamme ovat anniskelualuetta.
Tallituvan kasvis/kalamenu
Kasvis/kala menumme on suunniteltu helposti kokonaan vegaaniseksi muokattavaksi, suosimme aina kotimaisia, paikallisia ja sesongin tuotteita. Menu on tarkoitettu juhliin ja tilaisuuksiin.
Marinoitu tomaatti-pastasalaatti L, G, Veg
Hedelmäinen vihersalaatti, vinegrette L, G, Veg
Kesäkurpitsarullat L, G, Veg
Savustetut täytetyt herkkusienet L, G, Veg
Siemenleipää, levitettä L, Veg (G erikseen)
Graavilohi tai Porkkalaa ja tilliöljyä, sitruunalohkoja L, G, Veg
Keitetyt juhlaperunat L, G, Veg
Herne-härkäpapupyörykät L (G tai veg tilattaessa)
Paneroidut selleripihvit L (G tai veg tilattaessa)
Kvinoa-kaalivuokaa L, G, Veg
Kasvis-kaurakermapataa L, G, Veg
Paahdettua uunilohta L, G
Vesi, mehu, kotikalja
45e/hlö (sis.alv sekä pöytäkukan ruokapöytään)
Teetä, kahvia, mehua, suklaa-täytekakkua L, G, Veg
12e/hlö (sis alv sekä pöytäkukka kahvipöytään)
Sesongin jälkiruoka, kahvi, tee, mehu, talon pikkuleivät
9e/hlö (sis. alv sekä pöytäkukka kahvipöytään)
Yli 20hlö juhlatilaisuuksiin lisäksi tarjoiluhenkilökunta tilaisuuden ajaksi, pyydä tarjous yli 20hlö tilaisuuksista.
Hevossillan juhlapaalit
Hevossillan tunnelmallinen Tallitupa-ravintola on toteutettu vuodelta 1895 peräisin olevaan hirsinavettaan. Tehtaanpatruuna Wahren järjesti työväelleen juhlia, ”paaleja”, jotka olivat sunnuntaihetkiä pitkien arkipäivien välissä. Hevossillassa vaalitaan näitä juhlaperinteitä. Koe itse Tallitupa, ainutlaatuinen ja tunnustettu Forssan historiaa huokuva ruoka-ja anniskeluravintola. Tätä modernimpaa juhlamenua voimme muokata toiveidenne mukaan ja se sopii kaikenlaisiin perhejuhliin ja tilaisuuksiin.
Jääkellarin lohta, dijon-tillimajoneesi G,L
Katkarapuherkku G,L
Persiljaperunoita G,L
Marinoitu pastasalaatti G,L
Viherversokranssi, sitruunavinegrette G,L,M
Tomaatti-leipäjuustosalaatti, balsamicoa ja basilikaa G,L
Paikallista savupalvilihaa (possua), hilloke G,L,M
Kanamunapuolikkaita G,L,M
Lihapullia G,L
Paahdettua uunilohta G,L
Kermaperunaa G,L
Luomunaudan tai riistan jääpaisti ja punaviinikastiketta G,L
Kauden hunajajuureksia G,L,M
Leipälajitelma, levitteitä L
Ruokajuomat vesi, mehu, maito L, kotikalja
49e/hlö (sis.alv ja pöytäkukan ruokapöytään)
Kahvi, tee, mehu, talon pikkuleivät L ja juustokakku sekä täytekakku L,G
15e/hlö (sis alv ja pöytäkukan kahvipöytään)
Sesongin jälkiruoka tai leivos, kahvi, tee, mehu ja talon pikkuleivät
9e/hlö (sis.alv ja pöytäkukan kahvipöytään)
Yli 20hlö juhlatilaisuuksiin lisäksi tarjoiluhenkilökunta tilaisuuden ajaksi, pyydä tarjous yli 20hlö tilaisuudesta.
Hämäläinen pitopöytä
Perinteisiä hämäläisiä makuja! Mummojen ja emäntien resepteillä, huolella valmistettu kokonaisuus. Hevossillan miljöö ja sisustus kruunaa talonpoikaistunnelman. Erikoisruokavaliot huomioidaan ilmoituksesta.
Talon juhlavaa sillihyydykettä G,L
Graavattua siikaa G,L,M
Tervasavulohta G,L,M
Tilliperunoita G,L,M
Maalaissalaattia, munakastiketta G,L
Perinteinen rosolli ja kerma G,L
Mummon ravistetut kurkut G,L,M
Piimäjuustoa, hilloa G
Lihapullia G,L
Paahdettua possua sienimuhennosta/kermakastiketta G,L
Imellettyä perunalooraa L
Munamakaronilaatikkoa L
Talossa paistettuja leipiä, voita L (G erikseen)
Vesi, maito L, kotikalja, mehu
45e/hlö (sis.alv ja pöytäkukan ruokapöytään)
Täytekakkua G,L, pullaa L, talon pikkuleivät L ja kahvi/tee
12e/hlö (sis.alv ja pöytäkukan kahvipöytään)
Jälkiruoka/leivos, kahvi, tee, mehu, talon pikkuleivät
9e/hlö (sis alv sekä pöytäkukka kahvipöytään)
Yli 20hlö juhlatilaisuuksiin lisäksi tarjoiluhenkilökunta tilaisuuden ajaksi, pyydä tarjous yli 20hlö tilaisuuksista.
Hevossillan kahvikestit
Evakkorattaillemme katetut makeat ja suolaiset kahvin kostukkeet jäävät taatusti vieraiden mieleen. Juhlatarjoiluun kahvipöytään ehdotamme keittiömme leipurin parhaita perinteisiä herkkuja kuten piiraita, pullia, voileipiä, pasteijoita, kakkua TAI sitten kakkubuffetin tapaan rakennettu modernimpi kahvipöytä suolaisia ja makeita kakkuja. Lisäksi molemmissa vaihtoehdoissa mukana talon pellavaisia pikkuleipiä, kahvia, teetä, mehua.
29e/hlö (sis.alv ja pöytäkukan)
Yli 30hlö juhlatilaisuuksiin lisäksi tarjoiluhenkilökunta tilaisuuden ajaksi, pyydä tarjous yli 30hlö tilaisuudesta.
Ruokailut laavulla
LETTUKESTIT LAAVULLA Kokin paistamat muurinpohjaletut maistuvat joko makeilla tai suolaisilla täytteillä luonnon helmassa. Sisältää juomaksi kahvia/kaakaota/glögiä, mehua, vettä. Min 4hlö
Makeat lätyt 20e/hlö
Suolaiset lätyt 20e/hlö
Molempia 35e/hlö
LOUNAS LAAVULLA Maistuva ja lämmin keittolounas tulen äärellä. Min 4hlö
Lohikeitto(tai muu keitto toiveen mukaan), juustosarvia sekä lettuja itsetehdyllä hillolla. 35e/hlö
LAAVU-ILLALLINEN Kynttilöin ja lyhdyin valaistulla laavulla tai kodassa, avotulella valmistettu illallinen pariskunnille, yritysryhmälle, kaveriporukalle tai muille pienille ryhmille (max.15hlö) on suussa sulava ja lämmittävä elämys! Mahdollista järjestää ympäri vuoden ja yhdistää esim. saunomisen yhteyteen.
Alkuun Hevossillan metsäsienikeitto tai savuporokeitto, juustosarvia. Pääruokana pannulla paistettuja kasviksia, kermaperunaa, paikallista riistalihaa sekä loimulohta, juomia.
Jälkiruoaksi lettuja, marjoja ja kahvia/glögiä.
90e/hlö
Mökkeihin tilattavia ruokia
Hevossillassa majoittuville tarjolla tilattavia ruokia, toimitetaan mökkiin sovittuun aikaan. Tilaukset vain puhelimitse 044 2957 525/Sonja
-Aamiainen1 20e/hlö
Leipää, leivänpäällisiä, hedelmää, kanamunaa, jugurttia, tuoremehua, kahvia.
-Aamiainen2 20e/hlö
Vohveleita 4kpl/hlö, suolaisia täytteitä, makeita täytteitä, tuoremehua, kahvia.
-Hevossillan metsäsienikeittoa sekä juustosarvia 25e/hlö
-Lämminsavulohta, viherversosalaattia ja leipää 30e/hlö
-Iltapalaa 35e/hlö
1.Lohkoperunoita, lihapullia ja makkaroita, dippiä, salaattia
2.Täytettyjä kasviksia ja salaattia, leipätikkuja, dippiä
3.Lämpimiä voileipiä
4.Nachopeltiä
-Illallinen 45e/hlö
Kermaperunoita, riistalihaa, kastiketta, kasviksia, salaattia. Jälkiruoka talon jäätelöä ja marjoja tai kakkua.
Myös saatavilla Illallinen laavulla (90e), keittolounas laavulla (35e) sekä lettukestit laavulla (35e)
Hevossillan lounaspaalit
Tämä menu on tarkoitettu nautittavaksi lounasaikaan kokouksiin tai retkiryhmille. Opastettu museokierros kuuluu hintaan. Ota yhteyttä ›
Marinoitua pastasalaattia
Takametsän sienisalaattia
Hedelmäinen vihersalaatti, talon kastike
Kanamunapuolikkaat, savukinkkua
Persiljaperunat
Lihamureke ja sienimuhennos tai lihapata
Uunikalaa
Kasvislaatikoita esim. gratiinia ja juureslisuke
Talon leipää, voita
Vesi, maito, kotikalja, mehu
Kahvi, tee, sesongin jälkiruoka
35e/hlö (sis.alv ja henkilökunta)
Häät
Hevossillan historiallinen miljöö ja aito tunnelma on mitä upein ympäristö kaikenlaisiin perhejuhliin. Tilamme muuntuvat juhlan tarkoitukseen taitavasti. Majoitustilaa löytyy niin juhlaväelle kuin hääparillekin. Ohessa esimerkkimenu hääjuhlaan, hinta muodostuu aina kokonaisuuden, toiveiden ja väkimäärän mukaan, siksi tässä ei ole hintaa näkyvissä. Teemme mielellämme tarjouksen. Hääparille ehdotamme majoitusta ”sviitissämme” Keinulan torpassa, jonne toimitamme aamiaisen. Viereinen perinnesauna lämmitetään hääparille myös valmiiksi. Tervetuloa hemmoteltavaksi!
Menu ehdotus hääjuhlaan
Miedosti tervamarinoitua lämminsavulohta
Jääkellarin lohta, dijon-tillimajoneesia
Uusia perunoita
Mansikkainen viherversosalaatti, vinegrette
Marinoitu tomaatti-pastasalaatti, basilikaa
Lihapullia
Paahtopaistia, tummaa kastiketta
Kermaperunaa
Uuden sadon hunajajuureksia
Talon leipälajitelma, voita
Kotikalja, vesi, maito, mehu
*****
Juhlava kakkubuffet, kahvia, teetä, mehua
*****
Yöpalalla salaatteja, paikallisia makkaroita, riisipiirakoita ja munavoita
Kokouksiin ja koulutuksiin
Tiloissamme järjestyvät niin päiväkokoukset kuin yön yli kokoukset majoituksella, koulutustilaisuudet ja asiakastilaisuudet, virkistyspäivät sekä tyky-päivät, jo vuosien kokemuksella. Katso myös ohjelmapalvelumme, joita on helppo yhdistää kokouspäivän lomaan.
Esimerkki kokouspäivästä:
Saapumisen yhteydessä aamukahvi ja suolaisia leivonnaisia, hedelmiä, tuoremehua
kokous alkaa
Lounas, museokierros
kokous jatkuu
Iltapäiväkahvi makealla kahvileivällä
kokous päättyy, aikataulunne mukaan
Kysy tarjous hevossilta@hevossilta.fi
Pikkujoulut 2022
Joulunajan ruokailut loka-joulukuussa ovat varattavissa, alla vuoden 2022 joulumenu. Päivä-aikaan (klo 12-17) hinta 35,- Ilta-aikaan 39,- (klo 17-23.00). Alla kolme esimerkki vaihtoehtoa tarjoilusta, joita voi muokata toiveiden mukaan. Kysy myös leikkimielisiä Hevossillan ohjelmanumeroita pikkujouluihinne, ravintolassa myös karaoke laitteet.
1. Perinteinen joulumenu
Alkuun talon varimakkee (lämmin maustettu juoma), terästys +3€/hlö
Joulukaloja; Sillejä, smetanaa, mätiä, kylmäsavulohta
Tilliperunaa
Maalaissalaattia, kanamunalohkoja
Rosolli ja kermakastike
Metsäsienisalaatti
Puu-uunissa paistettua joulukinkkua, joulusinappia
Joululaatikoita; peruna, lanttu, porkkana
Mallaslimppua ja voita
Kotikalja, vesi, mehu, ostettavissa juomia (A-oikeudet)
****
Jouluisia jälkiruokia ja leivonnaisia, makeisia ja pikkuleipiä
Kahvia, teetä, mehua, Ostettavissa juomia (A-oikeudet)
2. Jotain muuta kuin jouluista
Alkuun talon varimakkee (lämmin maustettu juoma) terästys 3,-
Jääkellarin lohi, katkarapuherkku
Tilliperunoita
Metsäsienisalaattia
Tomaatti-yrttisalaattia
Juustoja, hedelmiä ja leikkeleitä vadilla, hilloja
Riisipiirakoita, munavoita
Paahdettuja veneperunoita
Uunilohta
Paikallisia makkaroita ja talon lihapullia mixinä, sinappia
Bataattigratiini
Vesi, kotikalja, mehu, ostettavissa juomia (A-oikeudet)
****
Jälkiruokia, leivonnaisia, karamelleja
Kahvia, teetä, mehua, ostettavissa juomia (A-oikeudet)
3. Ruokailu laavulla
Tarjoamme pienille ryhmille (max 20hlö) erilaista vaihtoehtoa perinteisille pikkujouluille, tämän voi myös liittää saunomisen yhteyteen. Nuotion loisteessa metsän siimeksessä laavuruokailu on itsessään ohjelmanumero, kysy lisää!
90e/hlö (min 4hlö)
Alkuun kuuma savuporokeitto tai metsäsienikeitto sekä juustosarvia, pääruokana pannulla paistettuja kasviksia, kermaperunaa, riistalihaa ja loimulohta. Juomia. Jälkiruokana suklaiset lätyt, marjoja, kahvia/glögiä/kaakaota.
Tallikujan tarina
Kesäkuun 15. päivä 1944 nuori sotapoika Viljo Mero heitti sotareppunsa evakkorattaille. Lähtö Muolaan Ylä-Kuusaasta kohti tuntematonta oli alkanut. Puupyörärattailla matka taittui hitaasti ja kapeat tiet olivat täynnä matkalaisia ja lehmiä ajavia tyttösiä. Viljon silmään osui vaalea lehmityttö Mirjam Luumäen asemalla, jossa lehmät lastattiin avovaunuun ja ihmiset härkävaunuun. Matka meni rattoisammin kun Viljo muisteli kohtaamaansa lehmityttöä. Puupyöräiset rautavanteiset evakkorattaat kolisivat kuoppaisilla teillä, mutta lopulta rattaat päätyivät Forssaan ja Hevossiltaan, josta tuli sodan loputtua Viljon uusi koti.
Kohtalo johdatti lehmityttö Mirjaminkin Forssaan ja 1948 Hevossillassa vietettiin Viljon ja Mirjamin häitä. Kaikesta oli pula ja elettiin oikeasti luontaistaloudessa. Silloin ei puhuttu luomusta, kaikki liha oli itse kasvatettua vapaan karjan lihaa, kaikki tarvittava ruoka viljeltiin itse, kerättiin metsistä ja säilöttiin, suolattiin, kuivattiin ja valmistettiin ruoaksi. Karjan lannalla lannoitettiin pellot, jätteet kompostoitiin ja käyttökelpoiset tavarat säästettiin ja kierrätettiin. Mitään ei heitetty pois.
Evakkorattaatkin hautautuivat lautakasan alle kun traktorit vähitellen syrjäyttivät hevoset ja lantakärryt jäivät navetan nurkkaan tyhjän pantiksi kun Hevossillan viimeisin hevonen Siro lähti 1970-luvun puolivälissä.
Hevossilta oli alunperin Forssan Kartanon sivutila ja tilalla oleva navetta vuodelta 1895 oli toiminut Kartanon sairaseläinnavettana. Sodan jälkeen navetassa hoidettiin kaikkia eläimiä: kanoja, possuja, lampaita, hevosia ja lehmiä. Viimeksi navetassa toimi emakkosikala aina 1980-luvun puoliväliin saakka.
Navetassa on edelleen tallikuja, jota pitkin hevoset vietiin pilttuisiin ja AIV-pöntön nurkassa on tallella hevosten juottokaukalo, josta ne joivat vettä ennen talliin astumista. Rehusiilon kyljessä näkyy vielä olympiarenkaat muistona v. 1952 pidetyistä Helsingin olympialaisista.
Vuonna 2003 Kartanon navetta muuntui tunnelmalliseksi Tallikuja-ravintolaksi ja näin emännän keräilyesineistö ja rekipeittokokoelma sai arvoisensa puitteet. Tallinvintistä muodostui kesäisiin häihin ja tanssijuhliin soveltuva juhlatila, jonne mahtuu isompikin porukka samanaikaisesti ruokailemaan. Vanha karjakeittiön vesipata muuntui tunnelmaa luovaksi takaksi kokoustilaan, hevospilttuista tehtiin sosiaalitilat ja keittiö.
Paalit olivat Forssan puuvillatehtaan työväelleen järjestämät juhlat. Paalit olivat sunnuntaihetkiä elämän pitkän arkipäivän välissä. Nuo juhlat olivat työläisten luontaisetuja, niin yleisiä ne olivat kaikissa tehdaslaitoksissa 1800-luvulla. Näitä sunnuntaihetkiä vaalimme Hevossillassa edelleen ja järjestämme paaleja, jotka muistetaan ja joista varmasti nautitaan.
Evakkorattaiden tarina jatkuu, kun ne 50 vuotta myöhemmin sattumalta löytyivät lautakasan alta ja saivat uuden käyttötarkoituksen ravintolan tarjoilupöytänä. Ympyrä on sulkeutunut, sukupolvet vaihtuneet, Viljon ja Mirjamin pojasta Veikosta on tullut tilan isäntä ja karjalainen kulttuuri on nykyisen hämäläisen emännän Raijan myötä sulautunut Hevossillan nykyisyyteen.
Astu peremmälle menneeseen, tule jatkamaan evakkorattaiden tarinaa kanssamme, henkilökuntamme toivottaa vieraamme lämpimästi tervetulleeksi hyväntuulen Hevossiltaan!
Raija ja Veikko Mero