Ravintola- ja juhlapalvelut

Juhlatilaisuudet

Hevossilta on hyväntuulinen juhlapaikka historiallisessa miljöössä. Hevossilta on sopivasti lähellä ja kaukana – paikka, jossa isompikin väki pysyy kasassa. Hevossilta on metropolien keskipisteessä niin pääkaupunkiseudulta, Tampereelta tai Turusta. Tilamme ovat ainutlaatuisia erikokoisia joista huokuu mennen ajan patina ja rauha. Iso pihapiirimme antaa mahdollisuudet ohjelmapalveluiden tuottamiseen. Valmistamme kaikki ruoat omassa keittiössä käsityönä ja käytämme lähitilojen tuotteita, oman tilan tuotteita ja suomalaisia puhtaita raaka-aineita sesongin mukaan. Juhlamenu, Hämäläinen Menu sekä Häämenu ovat kestosuosikkeja.

Juhlatilat

Juhlatilamme ovat anniskelualueita, joihin ei voi tuoda omia juomia.

Tallitupa-ravintola

max 80 hlöä, käytössä maaliskuun alusta aina loppiaiseen saakka ja lämpiminä talvina myös tarvittaessa tammi-helmikuussa.
Vuokra tilaisuuden keston mukaan 175 -450€.

Tallinvintti

max 150 hlöä on ravintolan yläkerrassa, käytössä toukokuusta syyskuun loppuun.
Vuokra tilaisuuden keston mukaan 175 – 350€.

Sarkalan pytinki

max 30 hlöä, käytössä ympäri vuoden.
Vuokra tilaisuuden keston mukaan 150 – 250€.

Keinulan torppa

max 20 hlöä, käytössä ympäri vuoden.
Vuokra tilaisuuden keston mukaan 200 – 300€.

Mirellan mökki

myös vuokrattavissa pieniin juhliin 10-15 hlöä, 320€/vrk, mökissä hyvät keittiövarusteet, astiat ja sauna.

Mökki ei kuulu anniskelualueisiin.

Paalit
Hevossillan tunnelmallinen Tallitupa-ravintola on toteutettu vuodelta 1895 peräisin olevaan hirsinavettaan. Tehtaanpatruuna Wahren järjesti työväelleen juhlia, ”paaleja”, jotka olivat sunnuntaihetkiä pitkien arkipäivien välissä. Hevossillassa vaalitaan näitä juhlaperinteitä. Koe itse Tallitupa, ainutlaatuinen ja tunnustettu Forssan historiaa huokuva ruoka-ja anniskeluravintola. Pitopalvelumme järjestää paalit myös asiakkaan tiloihin. Ota yhteyttä ›
Hämäläinen Menu 38€/hlö

Sillihyydykettä
Suolakalaa talon tapaan (esim.graavattua siikaa)
Tervasavustettua lohta, tillismetanaa

Persiljaperunoita
Maalaissalaattia, munakastiketta
Perinteinen rosolli ja kerma
Ravistetut kurkut
Kanamunapuolikkaat
Piimäjuustoa, hilloa
Paikallista savuleikkelettä, hilloketta
Paahdettua possua(Paijan tila) kermakastikkeessa
Perinnemakkaraa, puolukkahilloa
Perunalooraa
Värijuureksia
Talon leivät, voita

Täytekakku, pikkuleivät ja kahvi/tee

Juhlamenu kokoa itse alk.38€

Valitse kaksi kalaa

  • Silliä talon tapaan
  • Graavattua sateenkaarirautua tai siikaa
  • Silakkakukka
  • Savuahvenia
  • Tervasavulohta

Valitse kaksi salaattia:

  • Hedelmäinen waldorfin salaatti
  • Perinteinen rosolli, kerma
  • Hedelmäinen viherversosalaatti, talon kastike
  • Tomaatti-leipäjuustosalaatti, balsamicokastike
  • Kartanon kaalisalaatti

Valitse yksi höyste:

  • Paikallista palvilihaa, hilloke
  • Kasvis- tai sienitäytteinen nokkosmunakasrulla
  • Koristellut munapuolikkaat
  • Piimäjuustoa, hilloa

Valitse yksi pääruokaliha:

  • Paikallista villapossua kastikkeessa, talon reseptillä 39€/hlö
  • Lohta slaavilaisittain 38€/hlö
  • Emännän lihasärä (paikallista karitsaa) 39€/hlö
  • Kukkoa viinissä (viskilän kukonpoikaa) 40€/hlö
  • Paahdettua possua kermakastikkeessa (Paijan tila) 38€/hlö
  • Luomunaudan routapaistia, tumma viinikastike 42€/hlö

Valitse kaksi lämmintä lisuketta:

  • Kasvisgratiinia
  • Hunajajuureksia
  • Hasselbackan perunat
  • Kermaperunat
  • Sienipotti
  • Voissa paistettua parsaa
  • Imelletty perunalaatikko
  • Punajuuri-juustovuoka
  • Lihapullat

Menu sisältää ruokajuomat (vesi, maito, kotikalja) sekä leivät ja levitteet, tee/kahvi ja jälkiruoka

Valitse jälkiruoka:

  • Mustikka/puolukkakukko, vaniljakastike
  • Talon jäätelöä
  • Kääretorttua
  • Kahvihyytelö, kermavaahtoa
  • Kermatäytekakku (+2€/hlö)
Mökki Menu

Aamiaiskori    10€/hlö

  • Suodatinkahvia, teetä, tuoremehua, kanamunia, leipää, leikkeleitä, leivänpäällisiä, hedelmä
  • Toimitetaan valmiiksi mökin jääkaappiin

Maalaissalaatti   11,00€/hlö

  • Rapeaa salaattia, miniluumutomaatteja, kurkkua, kauden kasviksia ja leipä
  • Valitsemasi täyte (savukala, juusto tai palviliha)
  • Valitsemasi kastike (oliiviöljy, balsamico tai talon kastike)

Makkaralajitelma   9,00€/hlö

  • Paikallisten tuottajen makkaroita
  • Perunasalaattia/pastasalaattia

Talon herkkulautanen   12,00€/hlö

  • Paikallisia palvileikkeleitä ja tapaksia
  • kasviksia tikkuina ja dippikastike

Luomulihapullat ja maalaisperunat    13,00€/hlö

  • Lihapullat kausittain vaihtuvaa lihaa (peuraa, hirveä, nautaa)
  • Veneperunoita ja pieni vihreä, majoneesia

Lettutaikina   10€

  • Lettutaikina (1 litra) ja pieni purkki mansikkahilloa

*Hinnat sisältävät toimituksen mökkiin
*Mökkimenu palvelee arkisin (ma-pe) klo 09.00-21.00
*Viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä klo 10.00-18.00
*Menuja voidaan tilata ennakkoon esim.mökkivarauksen yhteydessä

Katso myös Saunatontun Iltanen menu vaihtoehdot

Hevossillan lounaspaalit 28€/hlö

Sillivati
Savukalasalaattia
Hedelmäinen vihersalaatti, talon kastike
Kartanon kaalisalaatti
Mummon kurkut
Persiljaperunat
Paikallista palvilihaa, hilloke
Piimäjuustoa, hillo

Luomukyytön lihamureketta
Takametsän sienimuhennos
Kuorrutetut silakat
Kasvisgratiini

Talon leipää, voita
Vesi, maito, kotikalja

Kahvi, tee, marjajälkiruoka

Hevossillan hääpaalit 42€/hlö

Kolmen lajin kalalajitelma: Silliä, savuahvenia, graavitartaria tai katkarapuja
Hevossillan tervasavustettua lohta, mätipannacotta
Kylmäsavulohi-hyydykekakku tai piiraspaloja
Kasvistäytteinen nokkos-munakasrulla
Paikallista palvilihaa saatavuuden mukaan (lammas, hevonen, peura ym), hilloketta
Yrteillä höystetty viherversosalaatti, talon kastike
Hedelmäinen savuporosalaatti sesongin mukaan
Juustoinen pastasalaatti
Kirsikkatomaatteja balsamico-yrttiöljyssä

Luomunaudan(Paijan tila) routapaistia, tummaa kastiketta
Tai
Kukkoa viinissä (Viskilän kukonpoikaa)

Haudutettua sipulia/punakaalia
Lisukkeena värikkäät hunajajuurekset ja perunat (lähituottajilta)

Sulhaspiirakoita ja saaristolaisleipää, levitteet
Vesi, maito, kotikalja

Mansikkatäytekakku Tai valkosuklaa-vadelma juustokakku, pikkuleivät
kahvi/tee/mehu

Karjalaiset paalit 35€/hlö

Silliä talon tapaan
Graavattua sateenkaarirautua
Lehtisalaattisekoitus
Juuresrosollia, kermaviilikastike
Suolasienisalaatti
Karjalainen kaalisalaatti
Lihapullat
Tytinä
Tervasavustettua merilohta, nokkoskastike

Karjalainen uunipaisti Puolukkasurvos, suolakurkut
Munamakaroni
Juuressärä
Potlohkot

Karjalaiset riisipiirakat, munavoi
Talossa paistettuja leipiä, levite

Kotikalja, vesi, mehu

Karjalainen kaurakakku tai muu täytekakku
Pikkuleivät
Kahvi/Tee

Saunatontun iltanen vaihtoehdot

Vaihtoehdoista mieluisin:

1.   17,-/hlö
Tallituvan vihersalaattia, balsamicokastiketta
Tervasavulohta
Tilliperunoita
Talon leipiä, voita

2.  15,-/hlö
Veneperunoita
Makkaralajitelma
Paprika-smetanaa ja sinappia
Talon salaattia
Valkosipulipatonkia

3.  15,-/hlö
Suolainen piiras
Dippikasviksia
Tomaatti-juustosalaattia

4. 15,-/hlö
Kinkku-tai lohikiusaus
Hedelmäinen vihersalaatti, kastike
Karjalanpiirakoita, munavoi

Tallikujan tarina

Kesäkuun 15. päivä 1944 nuori sotapoika Viljo Mero heitti sotareppunsa evakkorattaille.  Lähtö Muolaan Ylä-Kuusaasta kohti tuntematonta oli alkanut.  Puupyörärattailla matka taittui hitaasti ja kapeat tiet olivat täynnä matkalaisia ja lehmiä ajavia tyttösiä.  Viljon silmään osui vaalea lehmityttö Mirjam Luumäen asemalla, jossa lehmät lastattiin avovaunuun ja ihmiset härkävaunuun.  Matka meni rattoisammin kun Viljo muisteli kohtaamaansa lehmityttöä. Puupyöräiset rautavanteiset evakkorattaat kolisivat kuoppaisilla teillä, mutta lopulta rattaat päätyivät Forssaan ja Hevossiltaan, josta tuli sodan loputtua Viljon uusi koti.

Kohtalo johdatti lehmityttö Mirjaminkin Forssaan ja 1948 Hevossillassa vietettiin Viljon ja Mirjamin häitä.  Kaikesta oli pula ja elettiin oikeasti luontaistaloudessa.  Silloin ei puhuttu luomusta, kaikki liha oli itse kasvatettua vapaan karjan lihaa, kaikki tarvittava ruoka viljeltiin itse, kerättiin metsistä ja säilöttiin, suolattiin, kuivattiin ja valmistettiin ruoaksi.  Karjan lannalla lannoitettiin pellot, jätteet kompostoitiin ja käyttökelpoiset tavarat säästettiin ja kierrätettiin.  Mitään ei heitetty pois.

Evakkorattaatkin hautautuivat lautakasan alle kun traktorit vähitellen syrjäyttivät hevoset ja lantakärryt jäivät navetan nurkkaan tyhjän pantiksi kun Hevossillan viimeisin hevonen Siro lähti 1970-luvun puolivälissä.

Hevossilta oli alunperin Forssan Kartanon sivutila ja tilalla oleva navetta vuodelta 1895 oli toiminut Kartanon sairaseläinnavettana. Sodan jälkeen navetassa hoidettiin kaikkia eläimiä: kanoja, possuja, lampaita, hevosia ja lehmiä.  Viimeksi navetassa toimi emakkosikala aina 1980-luvun puoliväliin saakka.

Navetassa on edelleen tallikuja, jota pitkin hevoset vietiin pilttuisiin ja AIV-pöntön nurkassa on tallella hevosten juottokaukalo, josta ne joivat vettä ennen talliin astumista.  Rehusiilon kyljessä näkyy vielä olympiarenkaat muistona v. 1952 pidetyistä Helsingin olympialaisista.

Vuonna 2003 Kartanon navetta muuntui tunnelmalliseksi Tallikuja-ravintolaksi ja näin emännän keräilyesineistö ja rekipeittokokoelma sai arvoisensa puitteet.  Tallinvintistä muodostui kesäisiin häihin ja tanssijuhliin soveltuva juhlatila, jonne mahtuu isompikin porukka samanaikaisesti ruokailemaan.  Vanha karjakeittiön vesipata muuntui tunnelmaa luovaksi takaksi kokoustilaan, hevospilttuista tehtiin sosiaalitilat ja keittiö.

Paalit olivat Forssan puuvillatehtaan työväelleen järjestämät juhlat.  Paalit olivat sunnuntaihetkiä elämän pitkän arkipäivän välissä.  Nuo juhlat olivat työläisten luontaisetuja, niin yleisiä ne olivat kaikissa tehdaslaitoksissa 1800-luvulla.  Näitä sunnuntaihetkiä vaalimme Hevossillassa edelleen ja järjestämme paaleja, jotka muistetaan ja joista varmasti nautitaan.

Evakkorattaiden tarina jatkuu, kun ne 50 vuotta myöhemmin sattumalta löytyivät lautakasan alta ja saivat uuden käyttötarkoituksen ravintolan tarjoilupöytänä.  Ympyrä on sulkeutunut, sukupolvet vaihtuneet, Viljon ja Mirjamin pojasta Veikosta on tullut tilan isäntä ja karjalainen kulttuuri on nykyisen hämäläisen emännän Raijan myötä sulautunut Hevossillan nykyisyyteen.

Astu peremmälle menneeseen,  tule jatkamaan evakkorattaiden tarinaa kanssamme, henkilökuntamme toivottaa vieraamme lämpimästi tervetulleeksi hyväntuulen Hevossiltaan!

Raija ja Veikko Mero

HEVOSSILLALLA TAPAHTUU

Isänpäivälounas 12.11.2017 Talliravintolassa

Paikallisista käsintehdyistä herkuista, riistasta ja lähitilojen luomulihoista notkuva suosittu Isänpäivälounas katetaan Hevossillan talliravintolaan sunnuntaina 12.11.2017. Kattaukset klo 12.00 ja 14.00. Muistathan tehdä pöytävarauksesi ajoissa 0400 422218/Raija Mero...

lue lisää

Pikkujoulut tunnelmallisessa Hevossillassa

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista.. Katamme tilauksesta joululounaan ja jouluillallisen joka päivä tunnelmalliseen talliravintolaamme. Tuo porukkasi viettämään mieliin painuvaa pikkujoulujuhlaa aidossa vanhan joulun tunnelmassa nauttien perinteisistä suomalaisista jouluherkuista kartanonväen tapaan. Valmistamme kaikki käsityönä paikallisten tilojen tuotteista ja kinkkumme paistamme puu-uunissa – todella mureaa ja maukasta. Pöydässäme on aina myös vaihtoehtoja esim. kasvisruokailijoille. Otamme myös pienryhmiä.

lue lisää

Joulu maalla – Hevossillan Joulupaketti 2017

Joulu maalla - Hevossillan Joulupaketti 2017 Aitoa vanhan joulun tunnelmaa, suomalaista käsintehtyä lähiruokaa, savusaunan lempeitä löylyjä, tunnelmatulia ja maaseudun luontoa. Jouluaatto Saapuminen ja majoittuminen edellisiltana tai aattoaamuna. 11.30 Joulupuuro,...

lue lisää

Ravustuskausi on juuri nyt – porukalla ravustamaan

Haluaisitko tuoda ryhmäsi ravustamaan ympäri vuoden myös ravustuskauden ulkopuolella! Ravustuskausi on juuri nyt, koska kyseessä on kasvatustila.  Ravustus tapahtuu Nummelan tilan rapulammikoilla Someron Lahdenkylässä. Ravustuksesta kiinnostuneille tarjoamme elämyksen...

lue lisää

 

Hevossilta Tampereentie 450, 30100 Forssa   |   Puh. (03) 435 0257 tai 0400 422 218   |   raija.mero@hevossilta.fi
Maatilamatkailu | Kotiseutumuseo | Yritystilaisuudet | Juhlaravintola Häme | Savusauna Häme | Tykypäivä